Google+ WorkingAtHomeSociety : 9 με 5; Όχι για μένα!

12 Φεβ 2013

9 με 5; Όχι για μένα!

Αν έχετε ήδη ξεκινήσει τη δική σας οικιακή επιχείρηση ή αν εργάζεστε εξ αποστάσεως για άλλο εργοδότη, το ωράριο 9 με 5 μπορεί πια να μη σας λέει και πολλά. Όταν δουλεύετε σε ώρες που παραδοσιακά δεν θεωρούνται εργασιακές και αναρωτιέστε "μα τι κάνω τέτοια ώρα μπροστά στον υπολογιστή", θυμηθείτε πως σίγουρα δεν είστε μόνοι.

Πολλοί εργαζόμενοι από το σπίτι προτιμούν αντισυμβατικά ωράρια εργασίας, είτε γιατί τότε μπορούν να εργαστούν ανενόχλητοι ή γιατί ο επιτυχημένος συνδυασμός οικογενειακών ή άλλων υποχρεώσεων με την εργασία από το σπίτι, το επιβάλλει. Πόσο ανώδυνα και αποτελεσματικά επιτυγχάνεται όμως η υιοθέτηση ενός διαφορετικού προγράμματος εργασίας; Ορισμένες από τις παρακάτω συμβουλές μπορεί να επιφέρουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα:

Παράλληλη εργασία: Πότε και πως;

Ξεχωρίστε τις προσωπικές και επαγγελματικές εργασίες που μπορούν να συγχωνευθευούν ή να γίνουν παράλληλα, από αυτές που χρειάζονται την αμέριστη προσοχή σας. Η αρχειοθέτηση ή το ξεκαθάρισμα των φακέλων σας ή ακόμα και η οργάνωση του προγράμματος της επόμενης ημέρας, είναι παραδείγματα ορισμένων εργασιών απαραίτητων μεν, που θα μπορούσαν να γίνουν δε, με την οικογένεια παρούσα ή όσο το βραδυνό γεύμα μαγειρεύεται. 

Όσο εσείς εργάζεστε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας θα μπορούσαν να κάνουν εξίσου απλές δουλειές, ταυτόχρονα. Προσοχή όμως στο συνδυασμό αυτών των εργασιών. Σκοπός είναι να κερδίσετε χρόνο και όχι να τον χάσετε εκ των υστέρων, διορθώνοντας λάθη απροσεξίας

Ενώ εσύ κοιμόσουν ...

Δεν αντέχουν όλοι να ζουν και να εργάζονται με μικρά διαστήματα ύπνου κατά τη διάρκεια του 24ώρου και μόνο. Εξετάστε όμως το ενδεχόμενο να σηκώνεστε νωρίτερα το πρωί για να κερδίσετε χρόνο για εργασία, πριν ξεκινήσει το "χάος" του πρωινού ξυπνήματος και της προετοιμασίας της οικογένειας. Ακόμα και λίγα λεπτά για τον προγραμματισμό των εργασιών της μέρας που ξεκινά, μπορεί να είναι μεγάλο κέρδος, αρκεί η υπερβολική προσπάθεια να μην καταλήξει σε έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης και εξουθενώσει τον εργαζόμενο. Κάτι τέτοιο θα φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό / οικογενειακό επίπεδο.

Ομαδική εργασία

Η συμμετοχή μελών της οικογένειας στη δουλειά σας, μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματική ως προς το χρονικό όφελος που θα προκύψει αλλά και εποικοδομητική στο να καταλάβουν, ειδικά τα παιδιά, τι ακριβώς κάνετε στο σπίτι και πόσο δύσκολο είναι να φέρνετε καλά αποτελέσματα. Μία ώρα βοήθειας από τα παιδιά, τον σύζυγο ή άλλα μέλη της οικογένειας στην εκτέλεση απλών εργασιών, θα εξοικονομήσει χρόνο για δραστηριότητες τις οποίες θα απολαύσει όλη η οικογένεια όπως μία έξοδος ή μία χαλαρή οικογενειακή συγκέντρωση

Μη ξεχνάτε όμως πως ακόμα κα αν δεν βοηθούν με συμμετοχή στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, η κατανόηση και διακριτική τους στάση κατά τις ώρες εργασίας σας, πρέπει να λογίζεται ως βοήθεια και να ανταμοίβεται αναλόγως.  

Χρησιμοποιήστε έξυπνα την τεχνολογία

Η τεχνολογία σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να εργαζόμαστε από το σπίτι μας αλλά και έξω από αυτό, εν κινήσει ή σε δημόσιους χώρους. Γιατί όχι λοιπόν και κατά τη διάρκεια των απογευματινών δραστηριοτήτων των παιδιών μας, σε αθλητικές εγκαταστάσεις σχολές χορού και ωδεία; Εργασίες ρουτίνας, όπως απαντήσεις σε ηχητικά και ηλεκτρονικά μηνύματα, τακτοποίηση ηλεκτρονικών φακέλων και σύνταξη επιστολών μπορεί να γίνει άνετα στη μία ή δύο ώρες, του άλλοτε νεκρού χρόνου, της προπόνησης κολύμβησης του παιδιού μας. 

Φυσικά, το ότι μπορούμε να εργαζόμαστε από οπουδήποτε και να επικοινωνούμε με οποιονδήποτε σε μη εργάσιμες ώρες, δε σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε. Όταν θέλουμε χρόνο για εμάς και τους δικούς μας, απλά κλείνουμε το κινητό και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Εμείς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και όχι αυτή εμάς.


Εργασία και χαρά

Συμβαίνει και αυτό. Εάν έχεις να προλάβεις προθεσμίες ή μία καλοπληρωμένη δουλειά εμφανιστεί, ενώ εσύ έχεις κανονίσει ένα διάλειμμα απο την καθημερινότητα στην εξοχή, τότε το δίλημμα μπορεί να είναι μεγάλο. Κλείνω τα πάντα και περιμένω με αγωνία τη Δευτέρα για να δουλέψω ώρες ατέλειωτες ώστε να προλάβω την προθεσμία ή ξεκλέβω ώρες, λεπτά ίσως, για να σχεδιάσω/ οργανώσω/ υλοποιήσω το project μου κατά τη διάρκεια των διακοπών; 

Το κλειδί και η απάντηση βρίσκονται στη χαλάρωση. Ένα ήρεμο μυαλό σε συνδυασμό με ένα χαλαρωτικό περιβάλλον όπως αυτό των διακοπών, μπορεί να γίνει πολύ δημιουργικό, να γεννήσει υπέροχες ιδέες, να βρει τρόπους για πιο αποτελεσματική και αποδοτική εργασία. Έτσι, καμία στιγμή να μην πάει χαμένη χωρίς εσείς να έχετε πιέσει την κατάσταση και να έχετε αγχωθεί.

Το να είσαι εργαζόμενος με ευελιξία σημαίνει ότι μπορεί να βρεθείς πολλές φορές προ εκπλήξεως! Ποιος άλλος όμως θα μπορούσε να δουλεύει ταυτόχρονα με οικογενειακή διασκέδαση ή κατά τη διάρκεια αποδράσεων παρέα με τους αγαπημένους του;Πηγή: WHY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου