Google+ WorkingAtHomeSociety : Αγγελίες για εργασία από το σπίτι. Πραγματικότητα ή απάτη;

27 Ιαν 2013

Αγγελίες για εργασία από το σπίτι. Πραγματικότητα ή απάτη;

Όταν άρχισα να σκέφτομαι την εργασία από το σπίτι σαν επιλογή, μπήκα στη διαδικασία έρευνας για εύρεση εργασίας μέσω αγγελιών στο Internet. Φαντάζομαι ότι όλοι έχουν κάνει το ίδιο κάποια στιγμή. Η δική μου εμπειρία σε αυτό το κομμάτι ήταν άκρως απογοητευτική. Μου έδωσε όμως μία εικόνα για το τι να περιμένω όταν διαβάζω αγγελία του τύπου:
"Κέρδισε χρήματα από το σπίτι". 
"Φτιάξε την δική σου επιχείρηση και κέρδισε εισόδημα από 1.000 έως 5.000 € το μήνα".  
"Χωρίς πρόγραμμα, εργοδότες και χάσιμο χρόνου, κάνε πραγματικότητα το όνειρο της ζωής σου". 

Το πιο πιθανό είναι, πως πίσω από αυτές τις αγγελίες δεν κρύβεται η ονειρεμένη και επικερδής δουλειά που τάζουν, αλλά κάτι περίπλοκο και μη καλοπληρωμένο. Και λέω το πιο πιθανό, πρώτον, γιατί δεν προχώρησα τόσο στην έρευνα ώστε να ξέρω τι γίνεται τελικά και δεύτερον, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που επέλεξαν αυτό τον τρόπο εργασίας και υποστηρίζουν ότι βγήκαν κερδισμένοι. Αναφέρομαι, όπως θα καταλάβατε, στις πολύ γνωστές πυραμίδες ή στις θέσεις πωλητών διαφόρων υπηρεσιών και προιόντων που βλέπουμε συχνά σε εφημερίδες και sites.
 
Το φαινόμενο των πυραμίδων είναι γνωστό από παλιά. Συμμετέχεις σε ένα σύστημα πωλήσεων, πολλές φορές τοποθετώντας και κεφάλαιο και καλείσαι να δημιουργήσεις μία ομάδα αγοραστών που θα είναι ταυτόχρονα και πωλητές που, με τη σειρά τους, θα στρατολογούν άλλους. Εσύ θα λαμβάνεις ποσοστό επί των δικών σου πωλήσεων αλλά και ποσοστό από κάθε πώληση από όσους έχεις στρατολογήσει. Το ίδιο και όποιος είναι πάνω από εσένα στην πυραμίδα. (Αν κάνω κάποιο λάθος στον τρόπο που λειτουργεί η πυραμίδα, διορθώστε με παρακαλώ). Κίνδυνοι! Πρώτον, το κεφάλαιο που πιθανόν να επενδύσεις συν τα προιόντα που θα χρειαστεί να αγοράσεις για να δοκιμάσεις και να ξεκινήσεις να πουλάς, μπορεί να είναι μία μεγάλη επένδυση, που άγνωστο αν και πότε θα επιφέρει κέρδος. Δεύτερον, πιθανότατα να γίνεις κακός με τους συγγενείς, φίλους και γνωστούς αφού για αρχή, θα αποτελέσουν τους δυνητικούς πελάτες σου, και θα δέχονται πίεση για αγορά προιόντων ή και στρατολόγηση. Τέλος, εκτός και αν γνωρίζεις καλά το προιόν που πουλάς, θα πρέπει να ξέρεις πως συνήθως τα προιόντα προς πώληση είναι no name και δεύτερης διαλογής.
Πέρα όμως από τις πυραμίδες, υπάρχουν και οι αγγελίες που αναρτώνται σε επίσημα, μεγάλα sites και εφημερίδες εύρεσης εργασίας οι οποίες κάτω από βαρείς τίτλους όπως Sales manager, HR Coordinator, Υπεύθυνος Διοικητικού Τομέα, Υπεύθυνος Ομάδας κ.λ.π. κρύβουν ένα μεγάλο ψέμα. Το ότι απλά θα είσαι ένας πωλητής από το σπίτι, που θα δουλεύεις χωρίς καμμία παροχή πέραν ενός ποσοστού επί των κερδών, εάν κάνεις κάποια πώληση. Εδώ μιλάμε συνήθως για πώληση χρηματοοικονομικών και ασφαλιστικών προιόντων από ανεξάρτητους ασφαλιστικούς συμβούλους ή όπως αλλιώς επιθυμεί να  βαφτίσει ο καθένας τον εαυτό του. Ευτυχώς, από μόνοι τους οι άνθρωποι πίσω από τις αγγελίες, προσφέρουν κάποια στοιχεία που σε προειδοποιούν περί τίνος πρόκειται, αφού συνήθως τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους περιορίζονται σε ένα αριθμό κινητού τηλεφώνου που συνήθως απαντούν ενθουσιώδεις κύριοι και κυρίες που σε "σπρώχνουν" με τον τρόπο τους να τους επισκεφθείς από κοντά ... και "τα άλλα θα τα βρούμε"! Από μαρτυρίες ανθρώπων που διάβασα στο internet, οι οποίοι επισκέφθηκαν αυτά τα γραφεία, μαθαίνουμε ότι πρόκειται για πολύ μικρούς χώρους, πρόχειρα φτιαγμένους και για περιπτώσεις ανθρώπων που ψάχνουν νέους, για να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο γνωριμιών τους ώστε να αυξήσουν (ή να δημιουργήσουν) το πελατολόγιο του γραφείου, και για κάθε πώληση ή συμφωνία να τους δώσουν ένα μικρό ποσοστό.

Με αυτή την ανάρτηση θέλω απλά να περάσω το μήνυμα: "όπου ακούς πολλά κεράσια κράτα και μικρό καλάθι". Δηλαδή ότι, το σφάλμα ή όπως θα έλεγε κάποιος η απάτη  είναι ότι αυτές οι δουλειές από το σπίτι, τάζουν χρήματα και ονειρεμένη ζωή, ενώ στην πραγματικότητα δεν γίνονται όλα τόσο εύκολα. Δεν γνωρίζω τι είδους άνθρωποι βρίσκονται πίσω από όλα αυτά, σε καμμία περίπτωση όμως δεν θα τους χαρακτήριζα απατεώνες. Πρόκειται για  συστήματα που δουλεύουν με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, που κάποιους εξυπηρετεί και κάποιους όχι. Αν θέλεις μπαίνεις, αν δεν θέλεις συνεχίζεις την αναζήτηση

Θα ήθελα όμως να μάθω τις εμπειρίες και τις απόψεις σας σχετικά με αυτό το θέμα, αν υπάρχουν. Τι έχετε δει, ποιους έχετε συναντήσει ή ακόμα και τι έχετε ακούσει από φίλους. Για να μπορέσουμε να δώσουμε απάντηση  στο ερωτημα: Αγγελίες για εργασία από το σπίτι. Πραγματικότητα ή απάτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου