Google+ WorkingAtHomeSociety : Θέλω να εργαστώ απο το σπίτι ... αλλά τι θα μπορούσα να κάνω;

8 Δεκ 2012

Θέλω να εργαστώ απο το σπίτι ... αλλά τι θα μπορούσα να κάνω;

Είναι κάποιοι που θέλουν να ξεκινήσουν εργασία από το σπίτι, αλλά δεν ξέρουν με τι θα μπορούσαν να ασχοληθούν; Πιο κάτω δίνονται οι βασικοί τομείς της εργασίας από το σπίτι, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα ... 

Τηλεργασία: Το teleworking ή telecommuting παρότι είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό, στην Ελλάδα έγινε πρόσφατα γνωστό. Σύμφωνα με την Συμφωνία – Πλαίσιο των Ευρωπαίων εταίρων για την τηλεργασία: 

Πρόκειται για μορφή οργάνωσης ή/και εκτέλεσης εργασίας που χρησιμοποιεί τεχνολογίες πληροφορικής, βάσει μιας σύμβασης ή σχέσης εργασίας, όπου μια εργασία που θα μπορούσε επίσης να εκτελεστεί στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, εκτελείται κανονικά εκτός αυτών των εγκαταστάσεων. 

Οι πληροφορίες για τις μορφές και την οργάνωση της τηλεργασίας είναι πολλές, γενικά όμως ο εν δυνάμει τηλεργαζόμενος καλό είναι να γνωρίζει ότι: 
 * Η τηλεργασία έχει οικειοθελή χαρακτήρα και αν δεν είναι μέρος της αρχικής περιγραφής της θέσης, τόσο ο εργαζόμενος όσο και ο εργοδότης, έχουν το δικαίωμα άρνησης της εφαρμογής της. 
 * Πρόκειται για ρύθμιση των συνθηκών πραγματοποίησης της εργασίας χωρίς να θίγεται άλλο δικαίωμα ή το καθεστώς απασχόλησης του εργαζόμενου. Τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα του παραμένουν τα ίδια με των υπόλοιπων εργαζόμενων της επιχείρησης, είτε αυτά αφορούν στην επικοινωνία του με την εταιρεία ή στην πρόσβαση σε κατάρτιση και σε επαγγελματική εξέλιξη ενώ οι τηλεργαζόμενοι υπόκεινται στις ίδιες διαδικασίες αξιολόγησης με τους συναδέλφους τους. 
 * Γενικά, ο εργοδότης είναι υπεύθυνος για την παροχή, εγκατάσταση και συντήρηση του εξοπλισμού εργασίας, αλλά και την λήψη μέτρων για την προστασία των εταιρικών δεδομένων, ενώ ο τηλεργαζόμενος οφείλει να σεβαστεί τον εξοπλισμό και να συμμορφωθεί με τους κανόνες προστασίας δεδομένων. 
 * Ο τηλεργαζόμενος είναι υπεύθυνος για την οργάνωση του χρόνου εργασίας του, στο πλαίσιο όμως της ισχύουσας νομοθεσίας, και των κανονισμών της επιχείρησης. 

Οι λεπτομέρειες για τα παραπάνω πρέπει να συμφωνούνται πριν την έναρξη της εργασίας και να δίνονται στον εργαζόμενο γραπτώς, όλες οι συμφωνημένες πληροφορίες για την νέα φύση και εφαρμογή της δουλειάς του. 

Freelancers και Virtual Workers: Ως freelancer και «εικονικός εργαζόμενος» κάποιος, μπορεί να ζει στο Βόλο αλλά να δουλεύει στη Ν. Υόρκη!!! Μιλάμε για «παρόχους υπηρεσιών», σε «πελάτες» με τους οποίους δεν έχουν μόνιμη σχέση εργασίας. Εξεπλάγην ευχάριστα, όταν είδα σε σχετικό site ζήτησης και προσφοράς virtual συνεργασιών, πόσες ειδικότητες μπορεί να απασχολήσει αυτή η νέα μορφή τηλεργασίας. Η διαδικασία ξεκινά όταν ο εργαζόμενος διαλέξει το έργο που τον ενδιαφέρει και το «χτυπήσει» μέσω προσφοράς. Αν επιλεγεί από τον εργοδότη, το εκτελεί από το χώρο του εντός ορισμένων χρονικών ορίων. Για να πάρετε μία ιδέα, μπορείτε να επισκεφθείτε το vworker.com αλλά και το δικό μας findapro.gr, αφού η εγγραφή και η εξερεύνηση δεν κοστίζει τίποτα.

Internet: Σίγουρα υπάρχουν ειδικοί για να απαντήσουν στο ερώτημα, πως μπορούμε να απασχοληθούμε αποδοτικά μέσω (μια και αυτό το blog μετράει μόνο λίγες ημέρες παρουσίας). Πάντως η ανάπτυξη του internet, η κατασκευή και προώθηση ιστοσελίδων και το affiliate και niche marketing μπορούν, σε κατόχους blogs kαι sites, να αποδώσουν εν καιρώ. 

Δημιουργία της δική σας μικρής επιχείρησης: Είτε αξιοποιώντας κάποιο ταλέντο ή μία πρωτότυπη επιχειρηματική ιδέα, η δημιουργία μίας οικιακής επιχείρησης είναι τελικά αυτό που προτιμούν οι περισσότεροι που ενδιαφέρονται να εργαστούν από το σπίτι. Και είναι λογικό να συμβαίνει, αφού το «μάθε τέχνη και άστηνε» είναι ρήση αρκετά διαδεδομένη, αλλά και επειδή το κόστος δημιουργίας της μικρής μας επιχείρησης στο σπίτι, είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων μικρό. Η βοήθεια δε, που παίρνει κανείς σήμερα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το internet γενικότερα, για την προβολή των προϊόντων ή των υπηρεσιών που προσφέρει, είναι σημαντική. Μικροί κατ’ οίκον επιχειρηματίες, είναι και όλοι όσοι αναλαμβάνουν την πώληση προϊόντων άλλων εταιρειών, με την μορφή της ανεξάρτητης συνεργασίας και με εργαλείο το δίκτυο γνωριμιών τους. Στο διαδίκτυο προσφέρεται πληθώρα τέτοιων επιλογών, όμως, αν και εναπόκειται στις προτιμήσεις του καθενός από εμάς, το τι θέλουμε να κάνουμε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις απάτες που κυκλοφορούν, σχετικά με την πώληση προϊόντων και τη δημιουργία υψηλών εισοδημάτων. 

Τέλος, (και για όσους διαβάζετε ακόμα και δεν έχετε βαρεθεί…), επιτρέψτε μου να πω ότι, ο εργαζόμενος από το σπίτι δεν είναι ένας «αόρατος άνθρωπος». Αν θέλουμε να χαρούμε τα οφέλη της εργασίας από το σπίτι, σε οποιαδήποτε μορφή της, οφείλουμε να ακολουθούμε τις τυπικές διαδικασίες που ορίζει ο νόμος για τη δημιουργία επιχειρήσεων και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου