Google+ WorkingAtHomeSociety : Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Ή μήπως όχι ;

11 Δεκ 2012

Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Ή μήπως όχι ;

Έρχονται πάλι τα αγαπημένα μας Χριστούγεννα! Το μοναδικό πνεύμα των Χριστουγέννων, παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στα σπίτια μας, στους δρόμους και στις βιτρίνες!  Καλά μέχρι εδώ; Λαμπρά... Μέσα σε αυτή την ωραία ατμόσφαιρα όμως, γυρνάει στο μυαλό μου ένα θέμα, που ίσως απασχολεί και άλλους εργαζόμενους από το σπίτι γονείς. Πως θα συνδυάσω την παραμονή των παιδιών μου στο σπίτι για 15 μέρες που κλείνουν τα σχολεία, με τη δουλειά; 

Σε πολλές περιπτώσεις εργαζόμενων γονέων από το σπίτι, οι Χριστουγεννιάτικες διακοπές των σχολείων, δεν αποτελούν περίοδο διακοπών και για τους ίδιους. Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω άλλους κλάδους, ειδικά για εργαζόμενους στον τομέα του εμπορίου, με τη δική τους μικρή επιχείρηση να "παίρνει φωτιά" λόγω των ημερών, τα Χριστούγεννα, όχι μόνο δεν αποτελούν περίοδο διακοπών, αλλά αντίθετα σκληρής δουλειάς. 

Προσωπικά, ανήκω σε μία ευνοημένη ομάδα, εργαζομένων από το σπίτι, με μικρό παιδί που πηγαίνει στον Παιδικό Σταθμό, οπότε και οι μέρες των διακοπών του, μειώνονται στο μισό. Ίσως ευνοημένη, είναι και η ομάδα των γονέων με παιδιά άνω των 10 ετών, που στην προεφηβική τους φάση, αναζητούν την ευκαιρία για απομόνωση, και απασχολούν τους εαυτούς τους για ώρες με ασχολίες για την ηλικία τους, χωρίς η συνεχής επίβλεψη από τον γονέα να είναι απαραίτητη. Γενικά όμως, για τα παιδιά οι μέρες των Χριστουγέννων σημαίνουν ξεγνοιασιά, βόλτες και παιχνίδι, χωρίς κανένα πρόγραμμα και περιορισμό!!! Με τόσο μεγάλες προσδοκίες, εκ μέρους τους γι' αυτή την εποχή του χρόνου, κανείς δεν επιθυμεί ως κατάληξη, βαριεστημένα ανθρωπάκια, που σέρνουν τα κορμάκια τους από δωμάτιο σε δωμάτιο και ρωτούν 1.863 φορές την ημέρα: Μαμά / Μπαμπά τελειώσες τη δουλίτσα σου; Όμως πρακτικά, πόσο πίθανο είναι να το αποφύγει αυτό ο εργαζόμενος από το σπίτι γονέας;

Μια λύση που εφάρμοζα όταν ο μικρός μου δεν πήγαινε ακόμα στο σχολείο, ήταν η συνεχής προσαρμογή του χρόνου εργασίας μου στις ανάγκες του παιδιού. Δηλαδή η απασχόληση με τη δουλειά μου, σε ώρες της ημέρας που το παιδί ξεκουραζόταν ή απασχολείτο από κάποιον άλλον ενήλικα. Ξέρω, δύσκολο ... αλλά στην περίπτωση που δουλειά και παιδιά δεν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και στα δύο μέρη και μία τέτοια προσαρμογή, μπορεί να είναι αναγκαία για 15 μέρες και μόνο.

Για λίγο μεγαλύτερα παιδιά, η συμμετοχή στην εργασία της μαμάς ή του μπαμπά με υποτυπώδη τρόπο, μπορεί να γίνει τελικά ένα ευχάριστο και δημιουργικό παιχνίδι. Χωρίζω τις χάντρες σε χρώματα για να φτιάξει η μαμά βραχιολάκια, καθαρίζω το γραφείο του μπαμπά όσο εκείνος γράφει στον υπολογιστή, αντιγράφω τις παραγγελίες σε καθαρό χαρτί και άλλα τέτοια, θα μπορούσαν να απασχολήσουν ένα παιδί για ώρα. Και τα μικρότερα όμως, μπορούν να συμμετέχουν χαριτωμένα σε κάποια τέτοια δραστηριότητα, έστω και για λιγότερο χρόνο. Ο γιος μου είναι 2,5 ετών και πολλές φορές παίρνει την ταμειακή του μηχανή και κάνει πως πουλάει προιόντα ή συντονίζει τη δουλειά του από το τηλέφωνο, όπως ακριβώς κάνει και η μαμά. Είναι πραγματική απόλαυση και κάνει και το δικό μου χρόνο εργασίας να περνά με χαμόγελα.

Για τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά επίσης, ο στολισμός του σπιτιού και διάφορες Χριστουγεννιάτικες κατασκευές, υπό την επίβλεψη σας και με περιστασιακή βοήθεια, είναι μία ιδιαίτερα δημιουργική μορφή απασχόλησης. Πρόσφατα ανακάλυψα το TVCrafts.gr, απ' όπου μπορείτε να πάρετε ιδέες για εύκολες παιδικές αλλά και Χριστουγεννιάτικες κατασκευές, που δεν θα αφήσουν ασυγκίνητα τα μικρά μας.

Αν και προσωπικά προτιμώ αυτές τις μέρες τα παιδάκια να απολαμβάνουν τη ζεστασιά του σπιτιού και την παρέα των δικών τους, υπάρχουν Εργαστήρια Απασχόλησης παιδιών άνω των 4 ετών, που προσφέρουν πολύ όμορφες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, προσαρμοσμένες μάλιστα στο πνεύμα των ημερών. Ενδεικτικά, αναφέρω το Myplace στα Βόρεια Προάστεια, το Ώρα Τέχνης στον Άγιο Δημήτριο αλλά και την Καλλιτεχνούπολη στον Πειραιά. Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών λειτουργούν και σε διάφορους δήμους, και ίσως αξίζει να κάνετε μια ερώτηση στο Δήμο που ανήκετε για το αν υπάρχει και τι υπηρεσίες προσφέρει. Και επειδή στις μέρες μας ψάχνουμε πάντα το καλύτερο και από οικονομικής πλευράς, μπορείτε να βρείτε και προσφορές για τέτοιες υπηρεσίες, με μία βολτά στα γνωστά σε όλους μας sites προσφορών.

Τέλος, ας επιστρατεύσουμε τους αγαπητούς παπούδες γιαγιάδες, θείους και νονούς. Δεν λένε ότι τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου όπου οι οικογένειες πρέπει να έρχονται κοντά; Να η ευκαιρία! Εξάλλου, στην περίπτωση που εργαζόμασταν εκτός σπιτιού, το ίδιο δεν θα κάναμε;

Αν δεν μπορείτε να αφήσετε λίγο τον εαυτό σας να παρασυρθεί από το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα, ώστε να χαρείτε και εσείς βόλτες στα μαγαζιά και διάφορες δρατηριότητες μαζί με τα παιδιά σας, ίσως κάτι από τα παραπάνω βοηθήσει.  Σκοπός είναι να είμαστε ευτυχισμένοι αυτές τις μέρες και εμείς και τα παιδιά μας!! 

Καλά μας Χριστούγεννα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου